Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Grafikkortet er den hardware komponent som står for beregningen af de visuelle elementer, der vises på skærmen i form af billeder. Grafikkortet er derfor den mest essentielle del i systemet når det kommer til tunge spil og store grafiske opgaver.

På grafikkortet sidder GPU’en (Graphic Processing Unit) som er den primære enhed der generelt bliver betragtet som den vigtigste del af grafikkortet. I modsætning til CPU’en (Central Processing Unit) som er struktureret til at kunne udregne forskellige former for matematiske opgaver, er GPU’en lavet specifikt til grafiske opgaver.

Grafikkort findes både som en integreret del af computerens bundkort eller på CPU’en, og som et separat kort der sættes i bundkortet. De integrerede kort er i dag forældede og man ser enten separate grafikkort eller CPU’er med indbygget grafikprocessorer. De hurtigste integrerede grafikprocessorer kan som regel kun trække nyere computerspil på de laveste visuelle indstillinger. Derfor vælger gamere for det meste de dedikerede eksterne grafikkort.

SLI og CrossFire

For folk som har et enormt stort behov for at opnå en højere ydelse, findes der teknologier som SLI og CrossFire, der gør det muligt at køre flere grafikkort på samme tid, i det samme system. At parre flere grafikkort op, er som regl kun nødvendigt hvis man forsøger at opnå en ekstrem høj framerate og opløsning på samme tid, eller hvis man vil køre med flere skærme ad gangen.

Grafikkort har en vis mængde hukommelse. Denne mængde af videohukommelse (VRAM) udgør den samlede mængde af data som GPU’en kan arbejde med ad gangen. Mængden af videohukommelse som et givent spil/program behøver kan varierer meget, men en højere opløsning kræver altid mere videohukommelse.

Der findes mange forskellige varianter og størrelser af de samme serier af grafikkort. Det er derfor vigtigt at tænke over dit behov, inden du går ud og investere i det dyreste produkt på markedet. Derudover er det vigtigt at undersøge, om grafikkortet fysisk passer ind i kabinettet.

Hvis du er på udkig efter at nyt grafikkort, bør du også checke om den strømforsyning du har er kraftig nok til at holde grafikkortet kørende, da grafikkortet ofte er den komponent i computeren som bruger mest strøm.

De to hovedproducenter af grafikprocessorer er Nvidia og AMD som leverer GPU’er til firmaer som MSI, ASUS, EVGA og Gigabyte der efterfølgende sætter chippen på deres kort og tester dem inden de sendes videre til butikkerne og bliver solgt.

Kilder:

https://tweak.dk/grafikkort

https://tweak.dk/computerskærm

https://tweak.dk/ram